Hör Anton Halldén berätta om läget för den kanske viktigaste fisken i Vättern – rödingen! Foto: SVT

Fortsatt oro över röding – förbudszoner behålls i Vättern: ”Känsligt bestånd”

Uppdaterad
Publicerad

Trots återhämtning under flera år så gav det senaste provfisket oroväckande signaler. Den tydde på en tillbakagång för beståndet av Vätterns kanske viktigaste fisk – rödingen. Senare i juli inleds ett nytt provfiske.

Rödingbeståndet var som sämst i Vättern för cirka 15 år sedan. En rad åtgärder har gjort att beståndet ökat rejält igen, men provfisket 2017 tydde på en viss minskning. Årets provfiske ska ge besked – var det en tillfällig nedgång eller inte? Anton Halldén, chef för Länsstyrelsens fiskeenhet hoppas på det senare.

– Det ska bli väldigt intressant att se resultatet som vi får fram i år, säger han.

Fredade zoner

En faktor som gjort att rödingen har hämtat sig är de begränsningar som införts med tre fiskeförbundszoner i Vättern. De har funnits i 14 år och där är det helt otillåtet att fiska röding.

Syftet har varit att rädda arter som riskerar att fiskas ut och zonerna har blivit en stor framgång. De fredade zonerna upptar nästan 20 procent av Vätterns yta.

– Det finns nog i storleksordningen tio gånger mer röding i sjön idag, än vad det gjorde för 15 år sedan, säger Anton Halldén.

2017 var både forskare och Länsstyrelsen inne på att det kunde bli aktuellt att släppa något på förbudzonerna. Men det var innan resultaten från det årets provfiske kommit. Nu är det mer restriktiva tongångar som hörs.

Zonerna kvar

– Nej, det är inte aktuellt att släppa på förbudszonerna. Rödingen i Vättern är unik här i södra Sverige. Beståndet är känsligt, så jag tycker vi ska vara väldigt nöjda om vi kan behålla de reglerna vi har idag, säger Anton Halldén.

Årets provfiske ska inledas i slutet av juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.