Foto: Johannes Weckström/SVT

Allt fler kommuner vill ha dricksvatten från Vättern

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det närmare 300 000 människor som får sitt vatten från Vättern. Men i framtiden kan det bli flera miljoner som hämtar sitt dricksvatten från sjön. Frågan är om Vätterns vatten räcker till alla? I dag är det ingen som vet.

Trots att det blir fler som tar sitt vatten från Vättern minskar den totala förbrukningen. Det är bara 40 procent av den tillåtna mängden råvatten som tas ut. Det kan bero på att läckaget från ledningar har minskat och att en del industrier snålar in på sin förbrukning.

Ytterligare 300 000 vill ha vatten

I dag är det ca 300 000 människor som får sitt dricksvatten från Vättern. Främst är det kommunerna runt sjön. Men nu har Örebro och fyra kommuner till sökt tillstånd för att ta vatten ur Vättern. Då handlar det om ytterligare 300 000 konsumenter.

Vättern

– Vättern är en djup sjö och det är ett väldigt klart och rent vatten. Det är ett väldigt högt siktdjup och eftersom sjön är så djup kan man få ett kallare vatten, säger Peder Eriksson, enhetschef på länsstyrelsen i Örebro.

Peder Eriksson Foto: Anders Nord / SVT

Även Stockholm kikar på Vättern

I framtiden kan ytterligare 2 miljoner i mälardalsområdet få sitt vatten från Vättern. I en regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län från förra året skriver man att på grund av stigande havsnivåer hotas Mälaren av ökad saltvatteninträngning. Två vattenresurser som har diskuterats som alternativ till Mälaren som primär dricksvattentäckt är Vättern och Dalälven. Men det skulle kräva mycket långa och dyra ledningar.

Ingen vet om Vätterns vatten räcker

Det finns fler kommuner söder om Jönköping som förutsättningslöst tittar på olika alternativ till reservvatten för sina kommuninvånare så frågan är hur många människor som Vättern kan försörja med råvatten. Den frågan finns det än så länge ingen som kan svara på.

Caroline Dieker Foto: Louise Gustavsson / SVT

– Jag är inte orolig, säger kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker (M). Framförallt så vet jag att det är en väldigt omfattande rättsprocesser och vattendomar så frågan kommer bli noga utredd.

– Det är en väldigt svår fråga. Jag kan inte uttala mig om det, säger Peder Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vättern

Mer i ämnet