Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Färre utryckningar utmed kusterna och på Vättern under sommaren

Publicerad

Sjöräddningens utryckningar minskade kraftigt i landet under sommaren 2022. Det visar siffror från Sjöfartsverket. Även på Vättern minskade antalet utryckningar från fjolårets.

Trenden är tydlig över hela landet. I Kalmar län minskade utryckningarna från 41 till 27, i Östergötlands län från 20 till tio och på Vättern från 20 till 15 jämfört med sommaren 2021.

Orsakerna till sommarens minskning kan vara många men Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddning på Sjöfartsverket har kunnat uttyda en minskning av personer ute till sjöss.

Vättern

Olika orsaker till minskningen

Sjöfartsverket ser olika faktorer till minskningen. En orsak tros vara en effekt av pandemin och att fler reste utomlands i somras istället för att semestra hemma. De har även kunnat se en minskning i försäljningen på sjömackar. Men om det är följd av dyrare bränslepriser är ingenting som Sjöfartsverket har undersökt.

– Våra lotsbåtar, sjöräddningssällskapet, kustbevakningen, många vittnar om att det upplevs som ett lägre tryck i delar av landet, säger Mattias Hyllert på Sjöfartsverket.

Larm i samband med fritidsbåtar utgör den större delen av ärenden under året, speciellt under sommaren. Vanligaste orsaken är att båtar drabbas av motorhaveri eller går på grund.

Totala antalet sjöräddningsärenden juni-augusti 2013-2022

Foto: Sjöfartsverket

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vättern

Mer i ämnet