Montage. Foto: Riksdagen/TT.

Utökade militärflygningar över Vättern blir regeringsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har gett tillstånd till Försvarsmakten att kraftigt utöka flygverksamheten vid Karlsborgs flygplats. Ett tillstånd som sedan överklagades. Nu har domstolen yttrat sig i frågan – och den anser att det är olämpligt.

Tidigare i år godkände länsstyrelsen i Västra Götaland att flygrörelserna vid Karlsborg kunde utökas kraftigt. Tillståndet överklagades av bland annat Aktion Rädda Vättern och flera enskilda runt med sjön – och nu har mark- och miljödomstolen yttrat sig i frågan till regeringen.

Flera orsaker bakom

I sitt yttrande till regeringen föreslår domstolen att de inkomna överklagandena ska avvisas, men den föreslår att regeringen ska upphäva miljöprövningsdelegationens beslut och att Försvarsmaktens tillståndsansökan för befintlig och utökad verksamhet vid flygplatsen ska avvisas.

Försvarsövningar över Vättern

Bakgrunden till domstolens yttrande är flera. Bland annat har man funnit brister i tillståndet, risk för höga bullernivåer, risk att Vätterns vatten hotas och att det finns risk att hotade arter skadas.

”Steg i rätt riktning”

Johan Andersson (S), riksdagsledamot från Östergötland, är en av de politiker som engagerat sig i frågan. Han ser positivt på domstolens yttrande.

– Det är ett steg i rätt riktning. Det här har varit en ganska lång process och det här är en av alla överklaganden som nu ligger på regeringens bord, säger han.

Han har tidigare motionerat i riksdagen om att man bör göra Vättern till riksintresse med tanke på dess dricksvattensupptag.

– Det finns många vattenabonnenter runt med sjön och nu ska man dessutom bygga en vattenledning upp till Örebro med fler kommuner som kommer att ansluta sig. Då tycker jag att det ter sig lite märkligt att man tillåter miljöfarlig verksamhet i och omkring Vättern, säger Johan Andersson.

Enligt honom finns det i dagsläget ingen tidsplan för när regeringen kan tänkas fatta beslut i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsövningar över Vättern

Mer i ämnet