Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du bland annat Sanna Murtic berätta om hur Bosch varsel påverkar Tranås. Foto: Viktor Fridén

Oro i Tranås efter värmepumpstillverkarens storvarsel

Uppdaterad
Publicerad

Värmepumpstillverkaren Bosch thermoteknik är en stor arbetsgivare i Tranås. Veckans besked om att 97 anställda varslas skapar oro.

– Jag har kompisar som jobbar på Bosch, det är ju inte kul för dem, säger Sanna Murtic.

Bosch thermoteknik gick på några år från 500 till 1 200 anställda på anläggningen i Tranås. Minskad efterfrågan på värmepumpar har nu lett till att företaget i stället fått minska personalstyrkan rejält de senaste månaderna.

– Framförallt tänker jag på de anställda som drabbas. Det känns rejält i magtrakten att det här ska behöva ske i Tranås, säger Mats Holmstedt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Under hösten är det cirka 300 visstidsanställda som inte fått sina anställningar förlängda och i tisdags kom beskedet om att företaget varslar 97 anställda på produktionssidan i Tranås. I dag jobbar cirka 460 inom produktionen på orten. Efter neddragningarna kommer Bosch i Tranås totalt att ha runt 800 anställda.

– Det här är ett tufft men nödvändigt beslut att fatta. Vi förstår att det väcker oro hos våra medarbetare och det är ett oerhört tungt besked att behöva lämna till dem som kommer att beröras av varslet, säger Markus Huber, VD Bosch Thermoteknik AB, i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Jönköping.

Kommunen möter Bosch

Tranås kommun har de senaste åren skapat en förvaltning som enbart jobbar med att matcha och rusta människor för att komma ut på arbetsmarknaden.

– Nu får vi se vad vi kan göra för de personer som drabbas nu. Det är för tidigt att säga vad den faktiska handlingen kommer bli här. Vi bevakar det här och kommer att träffa representanter för Bosch i nästa vecka, säger Mats Holmstedt.

Beskedet om varslet märks av hos Tranåsborna – hör dem berätta i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.