Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Magnus Allard, överläkare på länssjukhuset Ryhov hur du ska tänka i sommar för att undvika olyckor. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Ortopedläkarnas vädjan: ”Bryt inga ben i sommar”

Publicerad
Varje sommar sker många olyckor som leder till sjukhusbesök. Men nu under coronapandemin är operationsresurserna för akuta fall starkt begränsade, därför vädjar ortopedläkarna på Länssjukhuset Ryhov till allmänheten att ta det försiktigt.

Enligt sjukvården sker det många olyckorna när det bland annat renoveras hemma under sommaren, det kan vara allt från spikpistoler som används fel eller att man slinter med cirkelsågen. Dessutom är det många barn som bryter ben i kroppen när de hoppar på studsmattor eller utför fritidsaktiviteter eller när de rider på en häst.

– Vi uppmuntrar allmänheten att ta det extra försiktigt i sommar, säger Magnus Allard som är överläkare på länssjukhuset Ryhov.

Kan få vänta på  vård

På grund av coronapandemin är operationsresurserna för akuta fall starkt begränsade under sommaren.

– Vi har en halverad kapacitet jämfört med vad vi normalt har. Vi kommer inte att neka någon vård men man får vara beredd på att det kommer att ta längre tid och en del patienter kommer att behöva flyttas över till andra sjukhus för operation, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer