Foto: SVT

Ortopedkliniken kan tvingas betala vite

Publicerad
Arbetsmiljön på ortopedkliniken på Länssjukhuset Ryhov har varit dålig sedan april 2016. Nu måste de förbättras annars väntar ett vite.

Problemen började i april 2016 då en avdelning för geriatrisk vård stängde. Då fick ortopedläkare ta hand om patienter med medicinska sjukdomar som låg utanför deras kompetensnivå, skriver Jönköpings Posten.

Skyddsombud slog larm

I mars uppmärksammades Arbetsmiljöverket på den dåliga arbetsmiljön då ett skyddsombud slog larm. Läkarna upplevde då en stress och vanmakt över situationen.

En månad senare gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på kliniken. En geriatriker hade då nyligen anställts dagtid men problemen kvarstod övrig tid.

– Det blev ett markant bättre läge i april, maj. Men kväll och nattetid har vi inte någon geriatriker på plats. Då handlar det om att ha goda samarbetslinjer med den kompetens som finns på sjukhuset, säger Jens Christian Larsen verksamhetschef vid ortopeden till tidningen.

Senast den 15 december måste arbetsmiljön bli bättre, annars väntar ett vite på 50.000 kronor.

– Vi kan hitta vissa lösningar. Det är ett faktum att här krävs samarbete över klinikgränserna och det handlar också om en övergripande diskussion hur vi möter patienter med komplexa behov. Vi kommer att beskriva våra satsningar, vår bild är att vi komma leva upp till det de begär. Men sedan är det upp till Arbetsmiljöverket att göra sin bedömning, säger Jens Christian Larsen till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer