Sergei Muchin, chef Jönköpings läns museum. Foto: SVT

Osäker framtid för flyttade verken

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad som kommer hända med de cirka 1 000 verk som akut evakuerades på Jönköpings läns museeum efter att vatten läckt in under måndagen.

Verken går en osäker framtid till mötes eftersom den lokal de tillfälligt placerats i är tänkt för en utställning som ska visasas från den 28 mars. Inga andra lämpliga platser med tillräckligt utrymme finns på länsmuseet och om det gamla arkivet inte snabbt går att återställa, kan verken temporärt tvingas flyttas till andra museer.

– Det är vår plan B så att säga. Och det finns flera museer i vår omgivning som faktiskt har bättre lokaler än vi har, säger museichef Sergei Muchin.

Orsak fortfarande oklar

Det var på måndagsmorgonen som personal på länsmuseet upptäckte att vatten forsade in från ventilationen och cirka 1 000 oersättliga konstverk flyttades akut.

Under tisdagen har tekniker undersökt vad som orsakat vattenläckaget. Allt tyder på att det är ett fel i befuktningssystemet som gjort att vatten börjat droppa genom ventilationen.

– Vi är igång och provkör systemet redan nu och det ser ut att fungera. Under natten kommer vi stänga av anläggningen och sedan fortsätta provköra under morgondagen, säger Daniel Zetterlund på tekniska kontoret, Jönköpings kommun.

Omfattande genomgång

Troligen klarade sig fleratalet av verken utan större skador, men nu återstår ett omfattande arbete när samtliga verk noggrant ska ses över innan de placeras i säkert förvar.

– Och det gör man inte på en dag. Allt ska tittas på och registreras. Så vi har att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.