Foto: Linda Mathillas / SVT

Oro hos personalen: ”Beskeden är otydliga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Region Jönköpings län meddelat att de kommer lägga mer pengar på den palliativa vården inom länets tre sjukhus växer nu oron för besparingar hos personalen på kommunala Ekhagens gästhem i Jönköping.

Oppositionsråden Peter Jutterström (M) och Andreas Sturesson (KD) besökte under måndagen Ekhagens gästhem i Jönköping för att bemöta den oro hos personal och anhöriga, som vuxit sig starkare de senaste dagarna.

Enligt Andreas Sturesson är oron inte obefogad. Han säger att den styrande koalitionen i Jönköping i sitt förslag till budget föreslagit besparingar på Ekhagens gästhem. Han menar att det görs efter att regionen aviserat att de vill satsa mer på den specialiserade palliativa vården och bygga ut med nya vårdplatser i Värnamo, Eksjö och Jönköping. Dessutom planeras en utökning av den specialiserade vården i hemmen.

Hör mer i klippet ovan

Kommunal angelägenhet

Det är dock inte aktuellt att regionen skulle tar över verksamheten, enligt regionrådet Rachel De Basso (S).

– Det florerar många missförstånd och detta stämmer inte, säger hon i ett mailsvar till SVT Nyheter Jönköping.

Ekhagens gästhem drivs sedan 20 år tillbaka av Jönköpings kommun och har tio vårdplatser för personer som befinner sig i livets slutskede. De som kommer hit är från 20 år och uppåt.

Om hemmet stänger riskerar de allra mest sjuka att få sämre vård, menar den personal vi träffar utanför boendet.

– Vi ser styrkan att ha det samlat som vi har det idag och här har vi sköterskor dygnet runt, säger Helene Rygert, distriktssköterska på Ekhagens gästhem.

Så här svarar kommunen om oron:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.