Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län Foto: TT/SVT

Majoriteten av covidsmittade på sjukhus är ovaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det ganska få covidsmittade som får sjukhusvård. Men av de som blir så pass sjuka att de behöver vård så är majoriteten ovaccinerade. Något som inte förvånar smittskyddsläkaren. 

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti vårdades totalt 71 invånare för covid-19 på länets tre sjukhus. Majoriteten av dessa var ovaccinerade.

– Jag är inte förvånad. Vi vet att vaccinet skyddar väldigt bra. Du som är vaccinerad kan börja leva som vanligt från och med 1 oktober när de flesta restriktioner försvinner. Du som är ovaccinerad riskerar fortfarande att få covid -19 och sprida det vidare till andra, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

10 procent dubbelvaccinerade

Dock har sju av de 71 personer som fått sjukhusvård fått två vaccindoser minst två veckor innan de lades in, skriver Regionen i ett pressmeddelande. Ytterligare tre av dem hade fått en spruta, medan alltså den stora majoriteten – 61 personer – var helt ovaccinerad.

– Inga vaccin har hundraprocentigt skydd. Vi ser ändå att vaccinen mot covid -19 har ett mycket bra skydd och sedan vi fått upp vaccinationstäckningen i befolkningen har antalet inlagda minskat dramatiskt. Flera personer har också huvudsakligen sjukhusvårdats för en helt annan sjukdom, men samtidigt haft ett positivt covid-test, säger Malin Bengné.

Fram till vecka 35 hade 83 procent av länets invånare över 18 år fått minst en dos vaccin mot covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet
Mer Jönköping
Mer Nyheter