Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofie har polisanmält Region Jönköpings län efter att över 300 vårdanställda varit inne i hennes sons journal efter ett sjukhusbesök. Foto: Fredrik Weibull SVT

Över 300 vårdanställda loggades i Sofies sons journal – region Jönköping polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Sofie och Zourabs son Gabriel var på sjukhus för benbrott startade en utredning om barnmisshandel mot föräldrarna. Trots att misstankarna helt avskrevs har över 300 vårdanställda varit inne i sonens journal på grund av händelsen – något föräldrarna reagerade kraftigt mot.

När Gabriel var ett år trillade han på gräsmattan med sin lära-gå-vagn och bröt benet. Mamma Sofie och pappa Zourab tog honom då till sjukhus. Där tyckte man att något var fel eftersom han bröt benet när han gick.

Föräldrarna misstänktes för barnmisshandel, något de senare helt friades från, eftersom sjukvården upptäckte att Gabriel led av benskörhet.

Över 300 vårdanställda loggades i journalen

Sofie fick tips från andra familjer som varit i liknande situation att begära ut loggar från journalen. De fick då en rejäl överraskning, det visade sig att över 300 vårdanställda loggat i Gabriels journal.

Enligt deras egen utredning var det 213 som inte hade en vårdrelation till deras son. 

– Jag känner en ilska att de kränkt honom genom att gå in i hans journal. Han har ju felaktigt blivit stämplad som våldsutsatt, det är inga roliga uppgifter, säger mamma Sofie.

Har polisanmält regionen

Sofie har polisanmält Region Jönköpings län, de har även anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Men ärendet har inte avgjorts än.

– Vi har upplevt att det är ett systemfel. Det här är inget som bara har drabbat vår son, utan detta är något som kommer drabba flera personer. Då är det viktigt att man kan förebygga så att det inte kan hända igen, säger hon.

I klippet berättar Sofie varför hon tror att så många varit inne och läst sonens journal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer