Personal inom vården som drabbades av sena schemaförändringar eller flyttad semester kompenseras efter en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Efter schematvisten: Så mycket får berörd vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Vårdförbundet och Region Jönköpings län kommit överens om hur den personal inom sjukvården som drabbades av förändringar av sitt tjänstgöringsschema och semester ska kompenseras. Det handlar om både pengar och semesterdagar.

Det är 147 medarbetare som berörs av överenskommelsen.  90 av dessa ersätts  både ekonomiskt och med extra semesterdagar. 10 medarbetare får endast extra semesterdagar och 47 personer får endast ekonomisk ersättning. Det handlar om ett engångsbelopp på 15 000 kronor brutto eller 10 extra semesterdagar.

I och med överenskommelsen har parterna inte prövat tvistefrågorna juridiskt.

Corona Jönköping

Stora utmaningar

– Vi kommer gemensamt fram till att förändringar av schema och semester har skett i ett mycket hårt ansträngt läge i sjukvården där vi snabbt fick utöka antalet vårdplatser för länsinvånare som var sjuka i covid-19. Vi stod inför utmaningar som vi aldrig tidigare upplevt, säger Patrick Nzamba, HR-direktör i Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Syftet med överenskommelsen om semesterdagar är enligt Patrick Nzamba att berörda medarbetare ska få semesterdagar som en välbehövlig återhämtning efter den intensiva våren och sommaren som coronapandemin medfört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet