Camilla Pettersson driver kiosk i Habo. Kiosken är också paketutlämningsställe och har redan märkt av ett ökat tryck inför jul. Foto: SVT

Paketombud inte orolig för trängsel under julruschen

Publicerad

Irmas kiosk i Habo är paketutlämningsställe för de största distributionsföretagen och har redan märkt ett ökat flöde av paket. Men någon större oro för trängsel i julruschen har de inte.

– Vi ser till att vi har bra bemanning och behövs det kommer vi att öka öppettiderna, säger Camilla Pettersson, som driver rörelsen tillsammans med familjen.

I de flesta av landets regioner finns nu utökade råd om att inte träffas till fester eller handla på köpcentrum. Allt för att undvika en ökad smittspridning av coronaviruset i samhället.

Detta har lett till en ökad handel på nätet och de stora transportfirmorna räknar med en rejäl ökning av skickade paket fram till jul.

Paradoxen är att istället för trängsel i butiker riskerar att bli rejält trångt på landets paketutlämningsställen. På pressträffen i förra veckan uppmanade regeringens representanter att folk som handlade på nätet skulle beställa hemkörning i stället.

Fler skickade paket

Men trots de råden märker många utlämningsställen av paket ett rejält ökat tryck de senaste veckorna. Något som lär fortsätta fram till jul. Camilla Pettersson driver Irmas kiosk i Habo tillsammans med sin familj och huserar nu i nya och större lokaler.

Sedan en tid tillbaka är de paketutlämningsställe för flera av de stora transportörerna på den svenska marknaden.

– Det har varit en rejäl uppgång de senaste veckorna, säger hon.

Hon tycker att situationen i deras butik är hållbar och hon tror att de kommer att klara av ett ökat tryck fram till jul och ändå kunna motverka smittspridning.

– Jag tycker att våra kunder är bra på att hålla avstånd och sedan tycker jag att man märker att många jobbar hemifrån och kanske istället väljer att hämta paket hos oss på förmiddagen. Vi har en bra spridning över dagen tycker jag, säger Camilla Pettersson.

Längre öppettider

De försöker också att ha bra bemanning på eftermiddagarna när trycket är något större för att minska risken för köbildning.

– Skulle det visa sig att det behövs kommer vi också att öka våra öppettider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.