Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karolina Dalemo, verksamhetschef på Bräcke Diakoni, berättar i klippet mer om den nya användningen av kyrkans lokaler. Foto: SVT och TT

Pandemin får vårdcentralen att flytta in i Sofiakyrkan

Publicerad

Nästa vecka fylls Sofiakyrkan i Jönköping med folk igen. Men inte av samma anledning som före pandemin.
– För vår del känns Sofiakyrkan som en väldigt bra lokal för vaccinering, säger Karolina Dalemo, verksamhetschef på Bräcke Diakoni som driver vårdcentralen Lokstallarna.

Nu när vaccineringen går in i fas 2 nästa vecka krävs större och rymliga lokaler med möjlighet till god genomströmning.

– Vi tror Sofiakyrkan blir en väldigt bra lokal. Här är lätt att få bra flöden och det är en rogivande miljö, säger Karolina Dalemo.

Sammanlagt berörs drygt 90 000 personer i Jönköpings län av den här fasen. Hittills har regionen skickat brev med kallelser till 12 000 personer från 85 år och uppåt.  I början av nästa vecka hoppas Bräcke Diakoni vara igång med vaccineringen i kyrkan. För deras del känns det helt naturligt att hålla i en kyrka eftersom de har rötter inom i Svenska kyrkan. 

– Vi har fått löfte om att det ska spelas lugn musik här under vaccineringen, som en extra bonus till de som kommer.

Vaccinering kommer även ske på Elmia, HV71:s hemmaarena och Kulturhuset Spira.

 – Det känns som att vi har dragit en vinstlott. Personligen tycker jag att Sofiakyrkan är en av de vackraste byggnaderna i Jönköping, säger Karolina Dalemo.

Krånglig logistik

Det har riktats kritik mot att coronavaccineringen är onödigt ineffektiv på grund av bristande samordning mellan regionerna, något som Karolina känner igen sig i även inom regionen. 

– Jag hade helst sett att hela primärvården samlade sig nu och gjorde en gemensam sak av vaccinationerna. Jag tror det hade varit enklare än att varje vårdcentral ska ordna med logistik på egen hand, säger hon.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet