Lagman Karin Nacke berättar om föryngringen i domstolen. Foto: Emma Johansson/SVT

Pandemin har tvingat fram yngre nämndemän

Publicerad

Arbetet med att föryngra nämndemännen i Jönköpings tingsrätt har länge gått trögt. Men under pandemin gick arbetet istället snabbt och smidigt.

Nämndemännen sitter med vid förhandlingar i domstol och dömer tillsammans med juristdomaren. Det har varit en för hög andel äldre personer och arbetet att föryngra kåren har varit svårt och gått långsamt.

Var femte över 70

Men när personer över 70 år rekommenderades att stanna hemma i början av pandemin, tvingades utvecklingen snabbt framåt.

– Vi bad kommunfullmäktige att utse nya nämndemän åt oss och det gick snabbt och smidigt. Det har blivit en föryngring eftersom de vi fick utsedda är under 70 år, säger lagman Karin Nacke vid Jönköpings tingsrätt.

Innan pandemin var runt en femtedel av nämndemännen över 70 år. Nu är de tillbaka i tjänst tillsammans med de nya rekryteringarna.

Det här är nämndemän

Nämndemän dömer i olika mål och ärenden. En nämndeman har samma ansvar för domstolens avgörande som juristdomaren.

Nämndemännen röstar därmed om alla frågor som hör till avgörandet av målet och har rätt att reservera sig mot en dom eller ett beslut.

Precis som juristdomaren är nämndemannen skyldig att följa lagen i sin dömande verksamhet. Den får inte heller låta sig påverkas av politiska åsikter. Nämndemannauppdraget är ett opolitiskt uppdrag, även om nämndemän nomineras av de politiska partierna.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.