En pappa har anmält Jönköpings simsällskap sedan flera pappor nekades tillträde till bassängområdet där simskola med deras barn pågick. Foto: SVT

Pappor portades från barnens simskola

Uppdaterad
Publicerad

När papporna kom med sina barn till simskolan fick de besked om att de inte fick följa med in till bassängen. Anledningen ska enligt en av papporna ha varit att det pågick ”kvinnosim” i en av bassängerna.

Händelsen inträffade i början av september på Stadsgårdsbadet på Råslätt i Jönköping och en av papporna anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.

Istället fick papporna vänta i ett trapphus, där kvinnornas bassäng var väl synlig, men däremot inte barnens. 

– Samtliga pappor hänvisades att vänta i trapphuset, mammorna var välkomna att följa med in, skriver pappan i anmälan.

Tvingades gå hem igen

– Detta bisarra arrangemang ledde till gråt och tandagnisslan hos flera simskolebarn, varav några så ogärna ville släppa taget om sin pappa att de tvingades avstå simundervisningen och vända hemåt, skriver anmälaren vidare.

Diskrimineringsombudsmannen har nu gett Jönköpings simsällskap till den 7 december att redogöra för vilka aktiviteter klubben anordnar och hur de förhåller sig, såväl tidsmässigt som logistiskt till varandra.

Ingen sluten verksamhet den tiden

Enligt Christin Berglund , klubbchef på JSS, var det coronarestriktioner som gjorde att inga föräldrar fick vara med på simundervisningen.

– Vi har sluten verksamhet på Råslätt en gång i veckan, men den pågår aldrig samtidigt som vi har öppen verksamhet. Kvinnorna som var där när mannen kom hade ingen åsikt om att män inte fick vara närvarande, säger hon. Om mannen kände sig diskriminerad så var det ett misstag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer