Foto: Arkivbild SVT

Brister när patient bältades

Uppdaterad
Publicerad

En patient som vårdades på den psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset, tvångsbältades under en ångestattack. Efter åtgärden missade läkaren att ta ställning till om patienten var i behov av tvångsvård eller inte. Händelsen ska nu prövas av Inspektionen för vård och omsorg.

En bedömning om en tvångsvårdsåtgärd som bältning för en patient som vårdas enligt Hälso- och sjukvårdslagen, ska alltid en ansvarig läkaren ta ställning till. Vid Höglandssjukhuset bältades en patient i en timme och 25 minuter. En bedömning gjordes, men enligt vården själv fanns det brister i den. Dessutom tog läkare efteråt inte ställning till om patienten var i behov av psykiatrisk tvångsvård eller inte.

Sjukhuset har själva anmält händelsen enligt lex Maria för att få en bedömning av IVO.

– Lex Maria är en viktig funktion för oss för att vi ska bli bättre och kunna utveckla vår vård, säger Bo-Kenneth Knutsson, verksamhetschef psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Ovanlig åtgärd

Enligt anmälan blev patientens ångestattack svårhanterlig för personalen och patienten lades då i bälte och fick ångestlindrande medicin. När ångesten släppte befriades patienten från bältningen. Det hade då gått en timme och 25 minuter.

– I nuläget ifrågasätter vi inte att behandlingen vidtagits, utan att de juridiska delarna inte följts fullt ut. I det här avseendet har det fallerat, säger Bo-Kenneth Knutsson.

Används bältning vid liknande tillfällen frekvent?

– Vi har ganska konkret statistik på det här och fastspänning under fyra timmar inträffar mellan två och åtta gånger per år. Längre än så är ytterst ovanligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.