Anna J Henningsson och David Robinsson är ansvariga för studien i Jönköping. Yvonne Pantzar är forskningssjuksköterska Foto: Simon Fredling Jack, SVT.

Patienter i Jönköping testar prostataläkemedel mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I en ny studie ska svenska forskare undersöka om ett läkemedel som används vid prostatacancer även kan användas för att behandla patienter med sjukdomen covid-19.

I klippet ovan förklarar överläkaren på urologkliniken hur läkemedlet fungerar.

Studien är ett samarbete mellan flera universitet, universitetssjukhus och kliniker. Covidenza kallas den nationella studien, som leds från Region Västerbotten, något som SVT uppmärksammade i förra veckan.

Syftet med studien är att se om ett läkemedel som används vid behandling av prostatacancer kan hjälpa människor som drabbats av covid-19 genom att korta sjukdomsförloppet och minska behovet av intensivvård.

I Jönköping genomförs nu ett samarbete mellan infektionskliniken, urologkliniken, laboratoriemedicin och Futurum för att bidra till studien. Och nu har regionen redan inkluderat den första covidpatienten i Sverige i studien.

– När vi väl har hittat en patient som passar in så ger jag patienten information och om patienten säger ja så lottas vissa patienter till att ta den här medicinen. Sen tar vi blodprover och gör olika kontroller och till sist så ger vi patienten det här läkemedlet. Sen följer vi patienten i ett halvår, de första dagarna extra noggrannt, säger Yvonne Pantzar, som är forskningssjuksköterska genom studiens gång.

Ny användning av läkemedlet ställer krav på säkerheten

– Det här är ett läkemedel som vi är väl bekanta med, men som nu kommer användas i en ny situation. Därför är säkerheten väldigt viktig i studien, säger Andreas Josefsson som leder studien och är biträdande universitetslektor och urolog vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus.

Använder data från Italien

Enligt ett pressmeddelande från Region Jönköpings län visar data från Italien att de män som behandlats med ett läkemedel mot prostatacancer i betydligt mindre utsträckning drabbats av covid-19 i jämförelse med andra grupper.

De skriver också att det finns en möjlighet att testosteron gör att immunförsvaret hos män är sämre på att hantera en infektion av SARS-CoV-2, vilket är en anledning till att läkemedlet skulle kunna påverka detta.

Då kan ett resultat presenteras

Ett preliminärt resultat av studien kan komma att presenteras om något år.

– Patienterna kommer ju att följas noggrant under studien och de kommer att ha ett återbesök efter ett halvår och vi måste ju inkludera ganska många patienter innan vi kan uttala oss om effekten, säger Anna J Henningsson, som är ansvarig för studien och medicinskt ansvarig chef för klinisk mikrobiologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.