Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Monica Kollberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun om utbrottet – i videoklippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Persilja misstänks ha orsakat magsjukeutbrotten på Elmia i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Det var med stor sannolikhet persilja, odlad i södra Europa, som orsakade utbrottet av magsjuka under en konferens i Jönköping i slutet av oktober. Det står nu klart efter att ett liknande sjukdomsutbrott i Stockholm matchat resultaten.

Efter en konferens för chefer på Elmia i Jönköping i slutet av oktober insjuknade mer än 100 deltagare i magsjuka.

– Nu har vi ett misstänkt livsmedel som vi lyckats spåra till en producent i södra Europa, säger Monica Kollberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

EU:s varningssystem

Det visade sig att det var E.coli-bakterie av typerna EPEC och ETEC som orsakade magsjukan. Kort därefter dök bakterien, som anses ovanlig i Sverige, upp efter provtagning i Stockholm.

– Vi vet alltså inte i nuläget hur persiljan har blivit förorenad utan får vänta på utredningen. Utbrott av den här storleken är relativt ovanliga, men förekommer då och då i landet. Det är viktigt att vi lyckats spåra smittkällan, säger Monica Kollberg.

Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer tillsammans med Livsmedelsverket följa ärendet samtidigt som det går ut ett meddelande via EU:s varningssystem. Kontrollmyndigheter i det aktuella landet kommer att informeras för att kunna ta kontakt med producenten och utreda vad som hänt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i klippet om hur inspektörerna på Jönköpings kommun har arbetat för att ringa in vilket livsmedel som orsakat magsjukan. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.