Arkivbild. Foto: Christine Olsson / TT

Personal på äldreboende mår dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på en enhet på Rosengårdens äldreboende i Jönköping vittnar om bland annat huvudvärk, illamående och klåda. Hälsoproblemen har pågått så länge att det lokala skyddsombudet nu larmat Arbetsmiljöverket.

– Jag tycker de ska stänga ner och renovera upp det, säger hon.

Enligt begäran till Arbetsmiljöverket känner anställda bara symptomen när de är på jobbet och skyddsombudet skriver att detta pågått i minst ett år.

Hon uppger att det bara personal på enheten Vildrosen som upplever symptom.

– All personal på den enheten är drabbad och arbetsgivaren har känt till detta ett tag. De har inte gjort det de ska för att kolla vad problemet är, säger skyddsombudet.

Svartmögel i köket

Hon tror problemen kan komma från köket ovanför. Där konstaterade kommunen svartmögel och köket är nu stängt.

Men enligt Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun, har Tekniska kontoret genomfört en undersökning av inomhusmiljön på Vildrosen.

– Vi fick ta del av den rapporten i slutet av oktober. Den visar att det inte finns mikrobiell påväxt eller fukt i lokalerna, säger hon.

Planer att renovera

Camilla Johansson uppger att Jönköpings kommun har planer på att renovera Vildrosen längre fram.

– Men att akut stänga ner enheten och akut låta hyresgästerna flytta, då behöver vi underlag för det och det har ju gjorts en undersökning, säger hon.

Vad tänker du om att anställda nu vänder sig till Arbetsmiljöverket?

– Det välkomnar jag eftersom personalen fortfarande upplever besvär trots undersökningen och det ser vi allvarligt på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.