Personuppgifter kan ha läckt från databas med covid-19-tester

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län anmälde under veckan en incident kring personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten. Bakgrunden är ett misstänkt dataintrång i en databas.

Det handlar om ett misstänkt dataintrång i en databas som används för att registrera prover som tas för covid-19. Det är Folkhälsomyndighetens leverantör för egenprovtagning som informerat Region Jönköpings län om det misstänkta intrånget.

I ett pressmeddelande skriver regionen att det ännu inte är fastställt om det misstänkta intrånget även omfattar personuppgifter från Jönköpings län och i så fall i vilken omfattning.

– Detta är en nationell händelser och enligt våra jurister är vi som region skyldiga att informera om att vi kan vara drabbade av detta, säger Anna Holm vid regionens presstjänst. 

Det hela utreds nu och anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten kan komma att kompletteras. Den aktuella leverantören har uppdaterat säkerheten i systemet för att förhindra nya intrång, enligt uppgifter från regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.