• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Jag vill ta vara på livet, säger Peter Persson (S) som nu lämnar Jönköping och sin riksdagsplats och flyttar till kärleken i Kristianstad. Foto: TT

Peter Persson (S) lämnar länet och politiken – ”Vill ta vara på livet”

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Peter Persson från Jönköping har beslutat sig för att lämna politiken och Jönköping.

– Mitt liv har på ett påtagligt sätt förändrats säger han till SVT.

Peter Persson började som ombudsman för socialdemokraterna i Jönköpings län för 36 år sedan. Då flyttade han hit från Kristianstad. Nu har han beslutat sig för att lämna politiken och återvända till samma stad. Och det är kärleken som får honom att vända söderut.

– Mitt liv har på ett påtagligt sätt förändrats. För fem år sedan dog min hustru, en händelse som plågat och präglat mig i väldigt hög grad, säger Peter Persson till SVT.

– Men för ett och ett halvt år sedan tog livet en oväntad riktning då jag träffade en ungdomskärlek och blev förälskad på nytt. Därför har jag nu beslutat mig för att pensionera mig från politiken och flytta till Kristianstad.

Persson menar att eftersom kärleken nu för honom till Skåne så kan han inte längre sitta kvar som riksdagsman för Jönköpings län utan han kommer att lämna sin riksdagsplats.

Lämnar politiken helt

Efter sin tid som kommunalråd i Jönköpings kommun har Persson de senaste tio åren suttit i riksdagen.

Vad tror du dina väljare tycker om att du lämnar mitt under en mandatperiod?

– Jag tror faktiskt de förstår, jag har jobbat stenhårt under mina år i politiken och offrat väldigt mycket. Nu är det dags att pensionera sig och ta vara på livet.

Vi kommer inte att få se dig företräda Skåne nu?

-  Jag har faktiskt redan fått förfrågningar om att föreläsa, det gör jag gärna, men jag kommer inte att ha några politiska uppdrag.

Thomas Strand från Vaggeryd är nästa person på riksdagslistan att ta Peter Perssons plats. Frågan kommer nu att gå till honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.