Annika Spalde ska gå hela vägen till Glasgow. Thomas Sjöberg, sjukhuspräst i Jönköping stöttade under en dagsetapp. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Pilgrimsvandring för klimatet passerar länet – på väg till Glasgow

Uppdaterad
Publicerad

I 100 dagar pilgrimsvandrar en grupp genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien för att slutligen nå fram till Glasgow och klimatmötet med i början av november. Under några dagar vandrar de nu genom Växjö stift.

Pilgrimsvandrarna lämnade Jönköping för att gå mot Månsarp under måndagsmorgonen. I slutet av oktober har några av dem gått ända till Glasgow, om allt går som det ska.

Bakom manifestationen står Svenska kyrkan i samarbete med Naturvårdsverket och miljörörelsen Fridays for future.

– Jag tror det ligger nära till hands för alla som har en kristen tro att också ta ansvar för skapelsen och att bevara det på alla sätt som vi kan, säger Thomas Sjöberg, sjukhuspräst på Länssjukhuset Ryhov.

Under vandringen kan man reflektera över sitt liv eller vår värld säger sjukhusprästen Thomas Sjöberg. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Han går med gruppen under en dag, för att stötta de som ska gå hela vägen. Annika Spalde, som är vandringsledare, är en av dem.

– Jag vinkade hejdå till mannen och lägenheten och kommer tillbaka i november.

Hör henne och Thomas berätta om vandringen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.