Foto: SVT

Pojkar sexuellt utnyttjade i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 40-årsåldern från Jönköping som i förra veckan anhölls misstänkt för våldtäkt mot barn släpptes efter häktningsförhandlingen i Jönköpings tingsrätt under måndagen.

Kvinnan förnekar våldtäkt och är inte längre misstänkt för det, enligt åklagaren Klas Lööf. Det var i förra veckan som kvinnan anhölls.

Brottrubriceringen är nu ändrad och kvinnan är istället på sannolika skäl misstänkt för sexuellt övergrepp och sexuellt utnyttjande mot barn.

Utredningen fortsätter

Enligt åklagaren rör det sig om två pojkar i tonåren som blivit sexuellt utnyttjade. Brottet ska ha skett i kvinnans lägenhet i slutet på förra veckan. 

Hur känner de varandra?

– Det vet jag inte. Vi undersöker just nu om de varit i kontakt med varandra vid tidigare tillfällen och inte bara den här dagen, säger Klas Lööf.

Är kvinnan misstänkt för liknande brott tidigare?

– Vi har i nuläget inte kännedom om andra brott.

Hur ser du på att kvinnan är släppt?

– Jag har förståelse för tingsrättens beslut. Dels handlar det om pojkarnas ålder. Tingsrätten menar att det inte finns något skäl för häktning, säger åklagare Klas Lööf.

– Det är uppgifter som framkommit under häktningsförhandlingen som gör att tingsrätten tagit det beslutet.

Det finns heller ingen risk för fortsatt brottslig verksamhet eller att utredningen påverkas, enligt tingsrätten.

Ömsesidiga kontakter

Kvinnan har under förhör berättat att det handlat om ömsesidiga kontakter med pojkarna.

– Hon säger att det inte bara är hennes val, säger Klas Lööf.

Misstänker ni att fler pojkar kan ha utsatts?

– Vi har inga indikationer på det.

Nu fortsätter utredningen mot kvinnan och enligt åklagaren kommer åtal antagligen inte väckas före sommaren, trots att det ska ske skyndsamt när det handlar om unga människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.