Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Svensson, specialistsjuksköterska, är en av de sjuksköterskor som nu sagt upp sig när regionen vill ta bort deras extra arbetstidsförkortning. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Region Jönköping vill ta bort arbetstidsförkortning på IVA – sjuksköterskor säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Regionen har föreslagit att den extra arbetstidsförkortning som finns för IVA-sjuksköterskorna i regionen ska tas bort. Det har väckt stark kritik – och två sjuksköterskor har sagt upp sig.

I klippet: ”Jag får inte ihop mitt liv” – hör Pernilla Svensson, IVA-sjuksköterska, som säger upp sig efter 14 år på op/iva på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Enligt kollektivavtalet har sjuksköterskor som jobbar natt 34 eller 36 timmars veckoarbetstid. Sedan 2015 finns också en extra arbetstidsförkortning för intensivvårdssjuksköterskor i Region Jönköpings län som innebär att den verkliga arbetstiden för de som jobbar natt blir ännu kortare.

En sjuksköterska som bara jobbar nattpass, vilket ett fåtal gör, har en veckoarbetstid på 26 timmar medan den som har 20-30 procent nattpass arbetar mellan 31 – 34 timmar per vecka. En medarbetare som arbetar 20 procent nattpass, jobbar 30 procent dagtid – resten är kvällar, helger, nätter.

Om den extra arbetstidsförkortningen tas bort innebär det en förlängd veckoarbetstid för de som har både dagpass och nattpass med cirka 3-4 timmar.

Mycket övertid på IVA

Framförallt är det intensivvården i Jönköping och Eksjö som berörs när regionledningen vill ta bort den extra arbetstidsförkortning som IVA-sjuksköterskorna har i regionen.

– Det är redan svårt idag att ha ett fungerande liv. Vi bemannar IVA 365 dagar om året och dygnet runt, säger Eva Berglund, IVA-sjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet.

Anledningen till att regionen vill ta bort den extra arbetstidsförkortningen är att få en likartad arbetstid för alla dygnet-runt-tjänster i regionen. Samt att IVA har mycket övertid. Regionen vill ge personalen en ekonomisk kompensation för att ta bort arbetstidsförkortningen, vilket just nu MBL-förhandlas.

Men hur ser ni på att sjuksköterskor nu säger upp sig på grund av det här?

– Det är jättetråkigt naturligtvis, och jag hoppas att vi kan behålla dem inom någon annan verksamhet i regionen, säger Patrick Nzamba, HR-direktör Region Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.