Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Trofast, verksamhetschef på intensiven på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, är glad över ytterligare en vårdplats. I klippet berättar han varför rekryteringen går långsammare i Eksjö och Värnamo. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Satsning på intensivvården i Jönköping – men Eksjö och Värnamo dröjer

Publicerad

Trots att det under pandemin fanns ett samband mellan färre sjuksköterskor på intensiven i Eksjö och Värnamo och högre dödlighet där – så är det i Jönköping som rekryteringen av ny personal går snabbast. Där utökar man nu även från sju till åtta vårdplatser.

Under närmare tio års tid har intensivvården i Jönköping försökt få en vårdplats till på avdelningen. Ryhovs intensivvårdsavdelning är en av de avdelningar i landet som skickar flest patienter till andra sjukhus på grund av överbeläggningar. Nu ökar Ryhov från sju till åtta vårdplatser på iva.

– Det låter kanske inte så mycket men för oss är det en ökning med 15 procent, och vi ser att vi kommer att kunna ta hand om fler patienter på plats, säger Magnus Trofast, verksamhetschef på op/iva på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Färre sjuksköterskor och högre dödlighet

Inför 2023 sköt regionfullmäktige till 25 miljoner kronor till intensivvården under tre år, dels för att få till ytterligare en iva-plats i Jönköping, dels för att stärka upp bemanningen på iva i Eksjö och Värnamo med sex sjuksköterskor och sex undersköterskor vardera. Där har man när det gäller sjuksköterskor hittills rekryterat en till vardera avdelning.

En forskningsstudie som publicerades i våras visade på ett starkt samband mellan färre sjuksköterskor under pandemin inom intensivvården i Eksjö och Värnamo och en högre dödlighet där.

Socialstyrelsen rekommenderar ännu fler iva-platser

I samband med pandemin uppmärksammades det att Sverige har få iva-platser i relation till folkmängden jämfört med övriga Europa. Samtidigt har Region Jönköpings län legat lågt jämfört med övriga Sverige.

Intensivvården i länet har nu totalt sexton vårdplatser, åtta i Jönköping och fyra i Eksjö och Värnamo vardera. Det är två färre än vad Socialstyrelsen rekommenderar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.