Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Johannesson är en av sex nya sjuksköterskor som har rekryterats till intensivvårdsavdelningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. I klippet hör du varför hon valde att satsa på intensivvård. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Svårt att hitta vårdpersonal – men i Jönköping lyckades kliniken

Publicerad

En förutsättning för att öppna en ny vårdplats på intensiven på länssjukhuset Ryhov i Jönköping var att rekrytera sex sjuksköterskor och sex undersköterskor. Och även om man saknar en undersköterska har man nu kunnat öppna den åttonde vårdplatsen.

Totalt ska regionen förstärka intensivvården i länet med arton sjuksköterskor och lika många undersköterskor under tre års tid. För Ryhovs del var personalökningen en förutsättning för att kunna öka antalet vårdplatser från sju till åtta.

– Det är oerhört positivt att vi har lyckats. Både när det gäller att nyutbilda personal men det är också en tydligt positiv signal att vi fått tillbaka personal till avdelningen som lämnat oss tidigare, säger Magnus Trofast, verksamhetschef på op/iva på Ryhov i Jönköping.

”Saknade iva”

En av de nyanställda sjuksköterskorna är Lena Johannesson, som började på iva på Ryhov i Jönköping i somras, efter ett års utbildningsanställning.

 – Jag har tidigare jobbat som undersköterska här på intensiven och när jag utbildade mig till sköterska kände jag att jag saknade intensivvården, säger Lena Johannesson, sjuksköterska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.