Foto: TT

Pojkarna friades för mordet på Gica – nu ändrar rättsläkaren sin bedömning

Uppdaterad
Publicerad

De två pojkarna friades från mordet på hemlöse Gheorge “Gica” Hortolomei-Lubu eftersom åklagaren inte kunde bevisa att 16-åringen och 14-åringen orsakat mannens död. Inför hovrättsförhandlingarna har rättsläkaren ändrat sin bedömning i fallet.

Det var den 8 augusti som 48-åriga Gica, en hemlös man från Rumänien, hittades död i ett grönområde i Huskvarna. Samma vecka ska han ha trakasserats av ett gäng tonårspojkar. 

Polisen inledde först en förundersökning om vållande till annans död, men efter att obduktionen blivit klar ändrades brottsrubriceringen till mord. 

Fallet ”Gica”

Två pojkar, 14 och 16 år gamla misstänktes. I tingsrätten dömdes 16-åringen till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande. 14-åringen friades helt.  

Tingsrätten ansåg att det inte kan uteslutas att någon annan orsakat Gicas död efter att tonåringarna lämnat platsen.

Bedömningen kan ha varit felaktig

Men nu ändrar rättsläkaren sin bedömning av hur det gick till när Gica miste livet, en bedömning som hade stor betydelse för den friande morddomen, rapporterar P4 Jönköping.

Efter att professor och överläkare Roland Andersson slagit larm till åklagaren om att bedömningen kan ha varit felaktig har rättsläkaren ändrat sig om det snabba förloppet mellan att skadorna på Gica uppkom till dödsfallet.  

Rättsläkaren vill inte ställa upp på en intervju med P4 Jönköping eftersom han ska höras som vittne om den nya bedömningen i hovrätten i mars.

”Förändringen avser bedömningen av den tid som kan ha förflutit från tidpunkten då den dödliga skadan tillfogades målsäganden tills dess att han avled. I tingsrätten uppgavs tidsspannet vara 5-20 min. Att detta tidsspann nu därutöver bedöms ha kunnat vara längre förändrar enligt min uppfattning inte bevisläget, eftersom tidpunkten för dödsfallet därmed är lika oklar som tidigare”, skriver 16-åringens advokat Anders Tolke i ett sms till SVT Nyheter.

Martin Cullberg, som försvarar 14-åringen, vill inte kommentera de nya uppgifterna.

”Jag tar det i rätten”, skriver han i ett sms.

SVT Nyheter har sökt åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet