Polisen sköt ett vådaskott av förstärkningsvapnet MP5. På bilden syns en Heckler & Koch MP5A3. Foto: Samuli Silvennoinen via Wikimedia Commons

Polis sköt vådaskott med automatvapen – varnas

Uppdaterad
Publicerad

En manlig polis i Jönköpings län varnas av personalansvarsnämnden för att ha avlossat ett vådaskott i ett vapenrum. Det var en kulsprutepistol av modell MP5 som sköts snett nedåt i golvet.

Händelsen inträffade i slutet av oktober förra året och anledningen tros vara att personen som tidigare använt vapnet glömt att ta ur magasinet när vapnet ställdes tillbaka. I polisens utredning säger mannen att det inte är en ursäkt och att han borde ha kontrollerat det innan han blindavfyrade vapnet.

Han säger att han mår fruktansvärt dåligt av händelsen. I rummet fanns två andra personer, men ingen skadades av vådaskottet. Förundersökningen om framkallande av fara för annan alternativt tjänstefel lades ner.

I början av oktober inträffade en liknande händelse. Då sköt en polis i länet ett vådaskott i samband med att vapnet skulle ställas tillbaka. Även han fick en varning för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.