Polis får varning efter vådaskott. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polis avlossade vådaskott med andra i rummet

Uppdaterad
Publicerad

En polis från Jönköpings län får en varning efter att ha avlossat ett vådaskott när han skulle avrusta vapnet efter ett tjänsteuppdrag. Tre polisaspiranter fanns i rummet.

Polismannen har uppgett att han skulle ta bort patronen ur vapnet och missade att det satt ett magasin i vapnet, som matade in en ny kula. När han sedan genomförde en blindavfyrning i säker riktning brann ett skott av. Skottet träffade ett vapenfack.

Personalansvarsnämnden konstaterar att polismannen agerat oaktsamt och ger honom en disciplinpåföljd för tjänsteförseelse i form av en varning.

”Av utredningen framgår att skottet har avlossats i ett rum som är avsett för vapenhantering. Påföljden kan därför, trots att dina kollegor befann sig i närheten, stanna vid en varning” skriver nämnden i sitt beslut.

Polismannen skriver i sitt yttrande att han blev distraherad på grund av att han tappade kulan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.