Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Poliskommissarien Boel Dahleman vill uppmärksamma folk på att en ny bedrägerivåg mot äldre kan vara på väg mot Jönköping. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Polisen i Jönköping befarar ny bedrägerivåg mot äldre

Publicerad

Polisen vill nu varna för att kriminella med syfte att lura äldre på pengar kan var på väg mot Jönköpings län. Detta efter att flera städer norr om länsgränsen varit utsatta för dessa brott.

I både Motala och Strängnäs har bedragare utsatt äldre för så kallad fysisk vishing. Under ett dygn slog de till vid fem tillfällen, vilket är mycket enligt polisen. Nu befarar alltså polisen att bedragarna är på väg till Jönköping. 

– Vi vill uppmärksamma folk på att det förekommit så kallad vishing i närområdet. Det är inte ovanligt att de flyttar sig från ställe till ställe, så därför vill vi förebygga genom att uppmärksamma detta, säger Boel Dahleman som är biträdande lokalpolisområdeschef i Södra Vätterbygden. 

I klippet berättar hon vad du ska göra om du blir utsatt för detta brott. 

Vishing

Ordet Vishing kommer från ”voice phising”, alltså ”röstfiske” på svenska. Det är en person som ringer upp och försöker övertala offren att uppge sina inloggningsuppgifter till banken. När den som ringer lyckas, lämnas kontot tomt och polisen har svårt att spåra var pengarna har tagit vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.