I klippet ovan berättar polisen hur de arbetar mot dopning. Foto: SVT/TT

Mullvadar på gym upptäcker dopning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har utfärdat allt fler anmälningar om brott mot dopningslagen för varje år. I takt med det har också fler lagförts för brott. Polisen ser ett allt mer utbrett samhällsproblem med dopning bland yngre män.

Sedan 2016 fram till slutet av 2020 har allt fler personer lagförts för dopningsbrott i Sverige. Polisområde Öst, där Jönköping, Sörmland och Östergötlands län ingår, är ett av flera som arbetar mer aktivt mot dopning än någonsin tidigare. I Sverige har flera stora dopningsinsatser ägt rum de senaste åren, i och med det har också fler anmälningar om dopningsbrott upprättats.

Dopning lägre ned i åldrarna

Fredrik Rönnberg är ingripandepolis i Södra Vätterbygdens polisdistrikt. Han var insatskordinator för dopningsinsatsen operation Nyårslöfte i Jönköping. Nu vittnar han och flera andra poliser som gjort liknande insatser i landet om ett utbrett problem med dopning.

– Dopning är mer utspritt och lägre ned i åldrarna än vad jag personligen trodde, säger Fredrik Rönnberg, ingripandepolis.

Anabola är vanligast

Polisen stöter främst på anabola androgena steroider, en grupp konstgjorda hormoner som liknar könshormonet testosteron.

– Det finns i oändligt många konstellationer men testosteron är det vanligaste vi stöter på, om vi pratar dopning på gym, säger Fredrik Rönnberg.

Fler poliser i Jönköpings län utbildas kring dopning. Polisen har också ett samarbete med flera gym genom nätverket Prodis, ett antidopningsnätverk som allt fler gym väljer att ansluta till.

– Bara i år har vi ett 20-tal nyutbildade poliser i hela länet som gått en specifik utbildning så att de blir så kallade sakkunniga, säger Fredrik Rönnberg.

I klippet ovan berättar polisen hur de arbetar mot dopning.

Så många lagförs för brott mot dopningslagen

Lagföring i Sverige där brott mot lagen om förbud mot vissa dopningsmedel är huvudbrott.

2016 – 237 st varav 37 lagförda i region Öst

2017 – 249 st varav 37 lagförda i region Öst

2018 – 259 st varav 33 lagförda i region Öst

2019 – 245 st varav 34 lagförda i region Öst

2020 – 283 st varav 42 lagförda i region Öst

Källa: Brottsförebyggande rådet: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.