I klippet ovan berättar polisen Andreas Fyhr om insatsen mot dopning på gym på Höglandet. Foto: Simon Fredling Jack, SVT.

Så slog operation Kura till mot flera gym

Publicerad

Höglandspolisen har under den senaste tiden slagit till mot flera gym. Operation Kura är en insats för stävja kriminalitet när dopningspreparat blir allt vanligare på Höglandet.

Höglandspolisens operation har fått namnet Kura, vilket syftar på den tid då en brukare tar en kur av anaboliska preparat. Under insatsens tre dagar har 13 anmälningar om dopningsbrott upprättats, samt flera anmälningar om narkotikabrott och drograttfylleri.

Allt i anslutning till gym-anläggningar.

Polisen har ”mullvadar” på gym

Operation Kura är bara en av flera polisinsatser mot dopning på gym som namnges. I Stockholm gjorde polisen under förra året en insats vid namn operation Mjölksyra. I Örebro slog polisen till mot flera gym genom operation Bola.

Under insatsen på Höglandet har polisen haft så kallade mullvadar på olika gym, alltså poliser i civilkläder som tränat antal timmar för att hålla utkik efter personer som kan misstänkas ha använt dopningspeparat.

Flera husrannsakningar

Polisen har också gjort flera husrannsakningar i samband med insatsen.

– Ofta kan man få till en husrannsakan och en del har dopningspreparat på gymmen. Men vad det handlar om för preparat är jätteblandat, säger Andreas Fyhr, gruppchef och inspektör på Höglandspolisen.

Utöver flertal anmälningar om dopningsbrott har Höglandspolisen upprättat fyra anmälningar om ringa narkotikabrott, ett innehav av narkotika och tre fall av drograttfylleri, narkotikabrott. Utöver detta gjordes tre husransakningar. Samtliga fall handlar om misstankar om brott och allt detta i anslutning till gym-anläggningar.

Se mer från insatsen i klippet ovan.

Så många har anmälts för dopningsbrott i Jönköpings län

Antal anmälningar om brott mot dopningslagen i Jönköpings län de senaste åren.

2016 anmäldes 35 personer för brott mot dopningslagen

2017 anmäldes 50 personer för brott mot dopningslagen

2018 anmäldes 64 personer för brott mot dopningslagen

2019 anmäldes 98 personer för brott mot dopningslagen

2020 anmäldes 105 personer för brott mot dopningslagen

2021 (till och med 31 maj) anmäldes 53 personer för brott mot dopningslagen

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.