Arkivbild. Så här såg det ut vid ett inbrott i Östergötland i oktober. Foto: SVT

Polisen i Jönköping kan ha sprängt internationell BMW-liga

Publicerad

Den senaste tiden har flera stölder skett ur BMW-bilar. Nu har två personer häktats misstänkta för att ligga bakom ett flertal stölder.

Polisen i Jönköping fick redan för någon vecka sedan indikationer på att det kunde vara stölder ur lyxbilar på gång. Liknande stölder hade nämligen inträffat i Norrköping och Linköping i Östergötland och ofta flyttar sedan ligorna till närområdena.

Mycket riktigt inträffade flera stölder ur BMW-bilar i Nässjö, Habo och Tranås mellan den 4-7 juni.

I torsdags kväll kunde sedan två män, mellan 20 och 30 år, gripas.

– Genom spaningsinsatser kunde vi lokalisera några misstänkta personer. De vägrade att stanna när vi försökte stoppa deras bil för kontroll men efter ett kort förföljande i Forserum kunde vi gripa två män i 25-åldern under torsdagskvällen, säger tillförordnad utredningschef Mikael Leidefors.

Internationell liga

Männen tros ingå i ett internationellt brottsnätverk specialiserade på BMW-stölder.

I männens bil fanns BMW-delar som misstänks vara stulna. Polisen har även hittat mer stöldgods som kan kopplas till de häktade männen. Det handlar om airbags, navigeringssystem, rattar, instrumentpaneler och övrig utrustning till BMW-bilar.

Under gårdagen häktades de båda männen på sannolika skäl misstänkta för stöld.

– Eftersom de häktades på sannolika skäl, så anser jag att bevisläget är gott, säger åklagare Pernilla Thörsleff till SVT.

Söker vittnen

– I den fortsatta utredningen jobbar vi med att försöka knyta stöldgodset till fler liknande stölder i Jönköpingsområdet och i övriga landet. Därför vill vi gärna få in tips och iakttagelser från allmänheten, även eventuella foton eller filmer, säger Leidefors.

Männen färdades i en silverfärgad Renault Megane. Iakttagelser av bilen i andra områden är också av intresse för polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer