Den här pistolen lämnades in till polisen under vapenamnestin 2013. Foto: TT

Polisen samlar in illegala vapen

Uppdaterad
Publicerad

De närmsta tre månaderna kan vapen och ammunition lämnas in till polisen och den som lämnar in kan vara anonym och riskerar inte att straffas. Polisens så kallade vapenamnesti inleds den 1 februari.

Vapenamnestin hålls för att få bort illegala vapen från samhället. Antalet illegala vapen har blivit ett större problem under de senaste åren.

– Det dödliga våldet med skjutvapen ökar liksom antalet insmugglade illegala vapen. Att minska illegala vapeninnehav är en betydelsefull åtgärd för att motverka att vapen används i brottsliga sammanhang, säger Joakim Norenhag, projektledare för vapenamnestin i ett pressmeddelande.

Straffrihet

Amnestin innebär att den som innehar skjutvapen eller ammunition, utan att ha rätt till det, kan lämna egendomen till polisen utan att dömas för innehavet. En förutsättning för straffrihet är att vapnet eller ammunitionen lämnas in frivilligt. Den som lämnar in vapen har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar i fråga om innehavet.

– Jämfört med de lagliga vapen som har licens, finns det en betydligt högre risk att de illegala vapnen missbrukas eller kommer i orätta händer för att användas vid brott.  Det här är vapen som ofta förvaras bristfälligt, undanstoppade eller gömda på exempelvis vindar och i uthus, säger Joakim Norenhag.

Polisstationen i Jönköping är ett av de ställen där det går att lämna in vapen under vapenamnestin. Foto: Jonas Tubbin

Kollar register

Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om polisen får träff i registret skickas en underrättelse till ägaren som har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas vapnet till Nationellt forensiskt centrum för eventuell undersökning och skrotning. Sällsynta eller speciella vapen kan överlämnas till museum.

Vapen kan lämnas in på tre platser i länet, Värnamo, Eksjö och Jönköping. Polisen betonar att det endast är skjutvapen och ammunition som får lämnas in, sprängmedel eller explosiva varor omfattas inte av amnestin.

Gå till anvisad plats

Vid vapenamnestin 2013 fick polisen i Jönköpings län in cirka 500 vapen och cirka två ton ammunition. Viktigt att tänka på är att man transporterar vapnet oladdat och i en bra väska. Har man kunskap bör man även ta bort löstagbara delar så som slutstycke, magasin och eventuellt lösa pipor.

– När man kommer till en polisstation för att lämna in ett vapen vill vi också att man direkt går till anvisad plats så att vi kan ta hand om vapnet på ett skyndsamt och rättssäkert sätt, säger Maria Gustafsson, gruppchef för stöd och service vid polisområdet södra Vätterbygden.

TIDIGARE AMNESTIER

Det har genomförts tre tidsbegränsade vapenamnestier i Sverige tidigare. Då kom det in:

1993: 17 700 vapen/16 ton ammunition

2007: 13 835 vapen/14 ton ammunition

2013: 15 132 vapen/36 ton ammunition

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.