Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tommy Åkerberg, viltsamordnare i polisområde Jönköping varnar för att det sker fler viltolyckor under våren. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Polisen varnar: Extra stor risk för viltolyckor

Publicerad
Polisen går nu ut och uppmanar allmänheten att köra försiktigt eftersom det finns en stor risk för viltolyckor den närmaste tiden. Det beror på att många djur nu stöter bort sina fjolårskalvar.

Nu under maj månad och en bit in i juni ökar risken för viltolyckor enligt polisen. I Jönköpings län så brukar det ske i snitt cirka 3-4 viltolyckor per dygn men under den här perioden ligger det på cirka 12-15 per dygn.

– Jag skulle vilja uppmana alla som kör att ta det extra lugnt just nu. Räkna med att vilt kan komma upp på vägen, säger Tommy Åkerberg, viltsamordnare i polisområde Jönköping.

Farligast i gryning och skymning

I vänta på nya ungar stöter älg och rådjur bort fjolårskalvarna som då måste klara sig på egen hand. Det innebär att många av kalvarna rör sig över större områden där de korsar olika vägar. Det är framförallt i gryning och skymning som djuren är som mest aktiva.

– Utöver fjolårskalvarnas ökade rörelser ser vi också hur rådjurens bockar under den här tiden skapar nya revir. Det sammantaget innebär det här ökade risken att krocka med både älg och rådjur, säger Tommy Åkerberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer