Foto: TT

Polisen varnar för fräcka bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar nu för en bedragare som på ett fräckt sätt har lyckats lura till sig pengar och stulit smycken hos äldre i Jönköping. Men hos en kvinna gick han bet.

Tre äldre personer i Jönköping och Huskvarna utsattes i fredags för en bedragare som stal både pengar och smycken från dem. Nu går polisen ut och varnar.

Brotten inträffade i fredagskväll och alla tre fallen har gått ungefär likadant till. En person ringde upp och utgav sig vara från bankens säkerhetsavdelning. Uppringaren uppger att någon har försökt ta sig in på personens konto och sade att man kommer att göra ett hembesök för att hämta bankkortet för vidare utredning.

Signalement – speciella tänder

En person som utgav sig för att komma från banken kom sedan hem till den äldre och tog med sig kontokortet som tömdes på pengar. Efter besöket saknades även smycken och kontanter.

Enligt anmälan ska bedragaren i de tre fallen vara en man mellan 20-40 år, han har smal kroppsbyggnad, och var prydligt klädd i väst och kostym och hade ojämna tänder med mörk fyllning. Mannen pratade svenska utan brytning.

Rådig kvinna stoppade bedrägeriet

En kvinna i 80-årsåldern var i förra veckan på sin vakt då hon blev uppringd av en bedragare, det är oklart om det handlar om samma person.

Mannen uppgav att han ringde från kvinnans bank och att någon försökt ta pengar från henne via swish. Mannen uppgav och att polisen var på väg hem till henne för att ta upp en anmälan. När kvinnan svarade att hon ville motringa till sin bank så lade personen på.

Om man tror att man kontaktats av en bedragare är det viktigt att kontakta polisen så fort som möjligt. Vid pågående brott eller nyligen inträffade brott uppmanas man att ringa 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.