Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bostadsinbrotten ökar i Jönköping med omnejd. Hör Boel Dahleman, biträdande lokalpolisområdeschef Södra Vätterbygden, tipsa om vad du kan göra som granne. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Polisen varnar: ”Inbrotten i Jönköping ökar igen”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har polisen märkt en nedgång av antalet bostadsinbrott i Jönköping med omnejd. Men sedan ett par månader tillbaka har inbrotten ökat markant.

Inbrotten har under de tre senaste åren minskat i Vätterbygden, enligt statistik från polisen. De första fem månaderna 2021 begicks 47 stölder via inbrott i villor och radhus. I år sjönk siffran till 19 under samma period. Men sedan april i år har man märkt av en ökad trend igen.  I mars var det tre fullbordade inbrott och i juni var det nio. 

– Det har skett en ökning av både fullbordade inbrott och inbrottsförsök. Det är framförallt i Huskvarna som det varit inbrottsförsök men de här som begår brotten brukar ju flytta på sig från ställe till ställe, säger Boel Dahleman som är biträdande lokalpolisområdeschef Södra Vätterbygden.

Borde ni inte prioritera dessa brott nu då om ni ser att de ökar? 

– De här brotten utreds naturligt vis och alla poliser har ju med sig det och håller extra koll när de är ute. Sedan är det väldigt svårt eftersom vi inte vet vilket nästa område kommer att vara, säger Boel Dahleman.

I klippet ovan berättar hon vad du kan göra för att skydda dig mot tjuven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.