Håkan Boberg, polisområdeschef i Värnamo uppger för SVT att man har en ganska god bild av vad som inträffade i lördags kväll då en man dödades på en restaurang i Gislaved. Foto: SVT

Polisen: ”Vi har en bild av flyktvägen och gärningsmännen” 

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två dygn sen det brutala mordet på en man i 60-årsåldern i Gislaved. För Veckans brott berättar polisen att de nu har en ganska tydlig bild av vad som hände när mannen försökte ingripa vid ett rånförsök på en restaurang.

Sedan det brutala mordet på en man i 60-årsåldern i Gislaved vid 18.30-tiden i lördags har polisen arbetat med oförminskad styrka i jakten på förövarna. 

Lokalpolisområdeschefen Håkan Boberg berättar för SVTs Veckans brott att de genomfört nya tekniska undersökningar inne på restaurangen under måndagen. Vilka spår som de har lyckats säkra vill Håkan Boberg dock inte gå in på, men de har nu en hyfsad bild av själva händelseförloppet.

– Vi har en skaplig bild av flyktvägen och vi har fått signalementen som ger oss en bild av vad det är för personer det rör sig om. Men vi har inte kommit så långt att vi har någon skäligen misstänkt än, säger Håkan Boberg.

Många obekräftade uppgifter 

I såväl traditionella medier som sociala medier har en hel del vittnesmål och rykten målats upp. Bland annat har det talats om att mordvapnet ska vara en machete, men den uppgiften vill Håkan Boberg inte styrka. Däremot bekräftar han att det rör sig om ett vasst föremål, som ännu inte är hittat. 

Ett vittne säger till Aftonbladet att gärningsmännen tog sig in i köket och att de efter attacken försvann på cykel. Inte heller dessa två uppgifter vill Håkan Boberg bekräfta.

– Men vi har en bild av hur gärningsmännen har rört sig inne i lokalen. Men vi vill få in så många opåverkade vittnesmål som möjligt just nu och därför kan vi inte säga mer.

Över på några minuter 

De misstänkta rånarna stannade bara på restaurangen i några minuter. Enligt uppgifter till Veckans brott kom de in via entrén som leder till biljardavdelningen. Ganska omgående uppstod tumult då såväl gäster som personal försökte avvärja rånet. En av dem som ingrep var alltså den gäst i 60-årsåldern som avled.

– Vår bild är att han ingrep, men det var tumultartat och många människor var inblandade i någon form av bråk, säger Håkan Boberg.

Kontantfri restaurang 

Trots att restaurangen är kontantfri är polisens uppfattning att gärningsmännen var ute efter pengar och att det var just restaurangen som var i fokus.  

Så det var inte gästerna som de tänkte råna? 

– Vi är inte helt på det klara med det än, men just nu ser det ut som om de vände sig mot restaurangen, säger Håkan Boberg.

Se Veckans brotts avsnitt om fallet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man död efter rånförsök i Gislaved

Mer i ämnet