Tomas Pellnor, polisens hundförare, säger att hundarna kan ha avgörande betydelse. Foto: SVT

Polisens nya vapen: brandhundar

Uppdaterad
Publicerad

Specialutbildade brandhundar blir allt viktigare för polisutredningarna vid mordbrand för att hitta eventuella vätskor som använts för att tända på en byggnad.

Just nu pågår en polisutredning kring dubbelmordet i Norrahammar där gärningsmannen är misstänkt för mordbrand. Vid utredningar på brandplatser blir specialutbildade polishundar allt viktigare för att hitta eventuella vätskor som kan ha använts för att tända på en byggnad.

– Polishundarna kan ha en avgörande betydelse. Inte bara när det gäller att spåra upp misstänkta gärningsmän utan även i sådana här fall med bränder. De kan hitta rester av brännbara vätskor, säger Tomas Pellnor, hundförare.

Strukturerat sök

Vi får följa med polisen när de övar i en gammal lagerlokal där det brunnit med polishundarna Rock och Rapport opus.

– Vi släpper ju inte in en brandhund hejvilt utan tänker på hur vi strukturerar upp söket, hur ligger vinden och så vidare. Så att hundarna får maximal möjlighet att lyckas, säger Bernt-Gunnar Carlsson, hundförare.

”För lite brandhundar”

Men trots att hundarna blir en allt viktigare del i en polisutredning så finns det endast åtta brandhundar i hela landet som kan hjälpa till vid eventuella mordbränder. I Jönköpings län finns det endast en hund.

– Det är alldeles för lite. I den utredning som presenterats nyligen så föreslås två brandhundar i varje region. Jag hoppas ju att det här med hundverksamhet får ett uppsving igen, säger Bernt-Gunnar Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.