Kerstin Sjöberg är ordförande i Polisförbundet region öst. Foto: Polisförbundet/Mattias Landström/Nyhetswebben

Polisförbundet om attacken: ”Hoten har blivit vanligare och vanligare”

Uppdaterad
Publicerad

Efter attacken mot en polismans bostad i Jönköping i helgen reagerar nu Polisförbundet skarpt.

– Vi ser detta som ett angrepp mot demokratin. Det här är fruktansvärt, säger Kerstin Sjöberg som är ordförande i Polisförbundet region öst.

Strax före klockan två natten till söndag kastade någon in stenar i en polismans bostad och något eller några av föremålen ska ha orsakat rökutveckling. I lägenheten befann sig tre personer, men ingen ska ha kommit till skada.

– Vi trodde att vi var förskonade i vår region, men nu har det kommit till oss här också. Vi har ju sett det på andra håll i landet tidigare, säger Kerstin Sjöberg när SVT Jönköping talar med henne på måndagen, dagen efter attacken.

Sju av tio upplever att utsattheten ökat

Hon berättar att facket har varit i kontakt med polismannen och att det inte funnits någon tidigare känd hotbild mot honom.

– Givetvis mår han inte bra, men jag vill inte gå in på några detaljer.

Enligt en enkätundersökning som gjordes tidigare i år upplever sju av tio poliser i landet att utsattheten har ökat.

– Hoten har blivit vanligare och vanligare. Och våldet mot poliser blir grövre, säger hon.

”Givetvis stärks skyddet”

Kerstin Sjöberg säger att polismyndigheten följer en handlingsplan när medarbetare utsätts för så kallad otillåten påverkan. Hon tycker att tillräckligt med resurser sätts in, men hon vill inte gå in i detalj på vad som görs för den utsatta polismannen.

– Givetvis stärks skyddet, men jag kan inte gå in i detalj på hur.

Händelsen är rubricerad som grov mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.