Anne Karlsson (SD) är gruppledare för Sverigedemokraterna i Värnamo. Foto: SVT

Politiker får strafföreläggande för bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Anne Karlsson (SD) har fått ett strafföreläggande för bidragsbrott. Hon sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse och är gruppledare för Sverigedemokraterna i Värnamo.

Bidragsbrottet handlar om att Anne Karlsson fått felaktigt utbetald sjukersättning från Försäkringskassan vid 23 tillfällen under 2015 och 2016.

De felaktiga utbetalningarna uppgår till sammanlagt 92 050 kronor, vilket P4 Jönköping var först med att berätta.

Villkorlig dom

Anne Karlsson döms till villkorlig dom och dagsböter på 12 500 kronor.

I en kommentar till TT skriver Anne Karlsson att hon fått sjukersättning på 25 procent samtidigt som hon på fritiden haft förtroendeuppdrag en gång i månaden under kvällstid.

”Min uppfattning har varit att detta inte är att likställa med förvärvsarbete. Försäkringskassan gjorde dock en annan bedömning av min arbetsförmåga.”

Kommer inte bestrida

Enligt åklagaren var det med uppsåt som Anne Karlsson tog emot sjukersättningen, något som hon tillbakavisar.

”Jag vill understryka att det aldrig funnits någon avsikt att ge felaktig information till Försäkringskassan eller uppsåt till felaktig sjukersättning. I övrigt respekterar jag domen och kommer inte bestrida dess påföljder”.

Sverigedemokraterna ska ha haft löpande kontakt med Anne Karlsson:

”Från partiets sida kommer vi följa upp detta för vidare intern diskussion”, skriver SD:s pressekreterare Christian Krappedal i en kommentar till TT.

SVT Nyheter Jönköping ha sökt Anne Karlsson men utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer