Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om nämndens sammanträde i videon. Foto: SVT

Politikerna nobbar skolnedläggningen i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemännens förslag om att flytta Fryele- och Gällarydsskolan får kalla handen av barn- och utbildningsnämnden i Värnamo. Så garanterar nämndens ordförande Maria Johansson att det även blir framöver– trots det stora sparkravet de behöver hantera.

Detta efter ett underskott på 14 miljoner kronor i fjol, där kommunstyrelsen kräver åtgärder för att få budgeten i balans. Nedläggningen av skolorna, med över 100 elever sammanlagt, skulle spara in ungefär tio miljoner kronor, enligt barn- och utbildningsförvaltningen.

Men nu blir det alltså ingen flytt av skolorna, efter att nämnden återremitterat åtgärdsplanen.

– Vi vill att landsbygden ska leva och utvecklas. Då är det viktigt att vi har en skola. Vi kommer inte heller göra något med Nattis. Så det är flera miljoner vi behöver hitta någon annanstans, säger nämndens ordförande Maria Johansson, som inte har någon partitillhörighet, till SVT Nyheter Jönköping.

”Behöver se över resurserna vi tar in”

Hon säger att det ekonomiska läget inom nämnden är väldigt ansträngt, där de alltså måste lägga en budget i balans. Trots det kan hon garantera att landsbygdsskolorna i Värnamo kommer vara kvar framöver. Istället kommer nämnden se över vissa avtal som de har.

– Vi behöver se över resurserna vi tar in. På fyra år har kostnaden för våra skolresurser ökat med tio miljoner upp till 40 miljoner samtidigt som vi har särskilda undervisningsgrupper, flexgrupper och akutskolor. Vi har lagt resurser på det samtidigt och då kan det vara så att vi behöver jobba på ett annat sätt, säger Maria Johansson.

I klippet hör du mer om framtiden för landsbygdsskolorna i Värnamo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.