Pollenblomningen har börjat och på grund av den sena våren kan upp emot fem arter blomma samtidigt. Foto: TT

Pollenchock att vänta i länet

Publicerad

Det kalla vårvädret har gjort att pollensäsongen försenats kraftigt i år. Men nu när värmen sakta men säkert börjar anlända, så kommer pollen fullkomligt explodera. Det spår Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Det är den senaste våren på 100 år – något som i sin tur även försenat pollensäsongen. Men nu när värmen börjar komma så kan det bli en explosion av pollen, eftersom flera pollenslag blommar på samma gång.

– Det är det som är unikt för i år, för nu är det många pollen som kommer på en gång, säger Marita Skarstedt som är biomedicinsk analytiker på mikrobiologilaboratoriet vid Ryhovs Länssjukhus.

Blommar senare än vanligt

Enligt sjukhusets egna pollenmätare har man hittills märkt av måttliga halter av hassel och måttligt till höga halter av al. Men man har också märkt av låga halter av sälg, vide och almpollen.

Marita Skarstedt vid Länssjukhusets Ryhovs egna pollenmätare som placerats på sjukhustaket. Foto: Pressbild

– Alen brukar ha blommat över nu egentligen, men nu är den mitt i sin blomning. Sen får vi se om björkpollen kommer samma tid i år, den brukar komma lagom till valborg i Jönköping, säger Marita Skarstedt.

Hon menar att det är den senaste tidens kalla väder som gjort att pollensäsongen förskjutits, något som också kan göra det tufft för allergikerna framöver.

– Fällan för Jönköpings del är att vi oftast ligger efter i värmen på grund av närheten till Vättern. Något som gör att pollenhalterna kan se olika ut i Eksjö och Jönköping till exempel. De som är allergiska bör följa pollenprognosen för att kunna medicinera rätt, säger Marita Skarstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer