Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker, har skött pollenfångaren i Jönköping i fler år. I klippet berättar hon mer. Foto: Kristin Renulf / SVT

Pollensäsongen är igång – värst i Jönköpingstrakten

Publicerad

Al och hassel har börjat blomma i vårsolen och i Jönköpingstrakten är pollenhalterna just nu högst i landet. Det visar mätningar som görs på flera olika platser.

I Jönköping sitter pollenfångaren på en av byggnaderna vid länssjukhuset Ryhov. Två gånger i veckan kontrolleras hur mycket pollen som fångats och halterna bedöms därefter som låga, måttliga eller höga.

Och just nu är det alltså höga halter, främst av alpollen.

– Många alar blommar på en och samma gång nu och här finns mycket al, säger Marita Skarstedt som är biomedicinsk analytiker.

Symptom som covid-19

Våren spås bli besvärlig för pollenallergiker, bland annat eftersom björk har så kallad varannanårs variation. Förra året var den vilande och kommer därför ha mycket pollen i år.

Och för att förhindra att rinniga näsor och nysningar orsakade av pollenallergi, ska förväxlas med symptom för covid-19, är det viktigt att hålla koll på pollenprognosen, säger Marita Skarstedt.

– Då kan man justera sin medicinering utifrån vad som finns i luften.

I klippet förklarar Marita Skarstedt hur pollenmätningarna fungerar.

Alens hängen är fulla av pollen. Foto: Kristin Renulf / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.