Byggarbetsplatsen på Tändsticksområdet i Jönköping där höghushotellet byggdes. Foto: SVT

Polskt byggbolag stäms i Arbetsdomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Byggnads stämmer ett polskt byggbolag i Arbetsdomstolen för att anställda inte har fått den lön och rättigheter som de ska ha. Bolaget har varit med och byggt uppmärksammade projekt i bland annat Jönköping och Växjö.

Det stämda bolaget har arbetat som underentreprenörer vid bland annat sjukhus- och universitetsbyggnationer i främst Småland och Blekinge. De har varit med och byggt det uppmärksammade nya hotellet på Tändsticksområdet i Jönköping och lägenheter i kvarteret Snöflingan i Växjö.

Enligt Byggnads har deras granskning visat upprepade fall där anställda varken fått ut rätt lön eller semesterersättning. Inte heller den ersättning för obekväm arbetstid eller pensionsinbetalningar som de har rätt till.

– Det känns som måndag hela veckan när vi återigen tvingas stämma ett utländskt byggföretag för fusk med löner och ersättningar. Det visar tydligt att de stora byggföretagen inte har koll på sina underentreprenörer och att det krävs hårdare kontroller för att komma till rätta med arbetslivskriminaliteten i branschen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Skanska och Peab såg inte brister

Det polska byggbolaget arbetade åt Skanska och Peab och Byggnads tycker de stora företagen borde ha upptäckt bristerna. Men Skanska säger till SVT att man arbetat med bolaget i flera år och inte hade skäl att anmärka på arbetet.

– Våra egna kontroller har inte visat på några brister, så det här är nya uppgifter för oss. Med dagens besked måste vi självfallet skapa oss en bild av vad som påstås. Om felaktigheter konstateras så ska vi självfallet rätta till dessa, säger Jonas Andé, HR-chef, Skanska Sverige i ett mejlsvar.

Även Peab svarar SVT via mejl att de inte sett några brister.

– Vi på Peab tar ordning och reda i branschen på stort allvar. Idag arbetar vi med tusentals underleverantörer och ställer samma krav på alla för att säkerställa att de uppfyller de krav som vi, myndigheter och kollektivavtal ställer. Om vi hittar något i våra egna leverantörsrevisioner så agerar vi alltid. Just detta specifika bolag har vi anlitat under flera år och har en bra relation till. Vi har i våra egna kontroller inte hittat några brister men kommer givetvis att kontrollera de nya uppgifterna vid nästa revision, säger Katarina Hugo, på pressavdelningen.

East, lägenheter i Jönköping

Hotell på tändsticksområdet i Jönköping

Snöflingan, lägenheter i Växjö

Ambulanscentralen i Karlskrona

Nya psykiatriska sjukhuset i Kalmar

Linnéuniversitet i Kalmar

Blekingesjukhuset i Karlskrona

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.