Portades från facket för att han är sverigedemokrat

Uppdaterad
Publicerad
En undersökning visar att 26 procent av LO:s medlemmar skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag. Men i de flesta fackförbund är de portade och det vill de nu ha ändring på.

Det har gått några år sedan Björn Fälth från Nye i Vetlanda kommun uteslöts ur fackförbundet Transportarbetareförbundet för att han valdes in i fullmäktige i Vetlanda. Beskedet var väntat eftersom Transportarbetareförbundet uteslutit fler politiskt aktiva Sverigedemokrater.

Trots att Sverigedemokraterna nu är Sveriges tredje största parti är fackföreningarna fortfarande ovilliga till att ha medlemmar som är politiskt aktiva för partiet.

– Det är ju så grundläggande i vårt land att få vara med i det fackförbund som man tillhör, säger Björn Fälth (SD), gruppledare för Vetlanda fullmäktigegrupp.

– De delar inte vår värdegrund, så därför kan de inte vara med, även om de är demokratiskt valda, säger Magnus Boman, ombudsman för Transportarbetareförbundet i Jönköping.

– Det är ingen mänsklig rättighet att vara med i en förening och vi har våra stadgar, fortsätter han.

Hög organisationsgrad

Men även Jönköpings fullmäktigegrupp för Sverigedemokraterna har reagerat.

– Det är ju djupt odemokratiskt. Man bryr sig inte om vad man tillhör för andra partier, säger gruppledaren Kristian Aronsson (SD).

Sverige tillhör länderna med allra högst organisationsgrad. År 2013 var 70 procent av de anställda medlem i en fackförening.

Och en nyligen publicerad Sifoundersökning visade att 26 procent av LO:s medlemmar skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val idag. Men hos många fackförbund är de fortfarande portade om de vill engagera sig politiskt.

– Allt fel i samhället skyller de på våra nyanlända, och det strider mot vår värdegrund om allas lika värde. Den delar inte Sverigedemokraterna, säger Cecilia Ljungqvist, Kommunal.

– Fackligt och politiskt arbete ska inte blandas ihop. Man ska komma ihåg att det inte är några heltidspolitiker, de är fritidspolitiker, säger Kristian Aronsson (SD).

– Det är dags att fackförbunden omprövar det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer