Foto: SVT

Postnord är på Sverigeturné

Publicerad

Postnord har de senaste åren fått mycket kritik för försenade brev och paket. Nu är företaget på en Sverigeturné för att träffa sina kunder och bättra på sitt rykte.

Under två dagar finns det på parkeringen på A6 köpcentrum i Jönköping.

– Vi har fått väldigt mycket kritik de senaste åren. Kritik för att vi inte har hållit det vi lovat och kritik för de förändringar som vi gör, säger Erika Ahlqvist som är distributionschef på Postnord.

Nya arbetsmetoder

Enligt henne är den främsta orsaken till problemen som varit den digitala omställning som företaget är inne i. Sedan milleniumskiftet har antalet brev halverats och de senaste fem åren har ökad e-handel gjort att pakethanteringen fördubblats. Omställningen kräver nya arbetsmetoder och där erkänner Post Nord att ibland har misslyckats.

Erika Ahlqvist, distributionschef Post Nord. Foto: SVT

– Sverige är unikt. Svenskarna har både kvar en hel del brev samtidigt som vi är väldigt duktiga på att e-handla och att upptäcka och använda nya tjänster. Vi har ingen att titta på som gjort det här förut, så vi måste uppfinna det vi gör allt eftersom och då kommer det att bli fel ibland, säger Erika Ahlqvist.

Åker på Sverigeturné

Postnord kommer nu att besöka 21 orter från norr till söder fram till mitten av juni. Jan-Erik Harrysson från Järstorp utanför Jönköping var en av dom som sökte upp post Nord på A6 under fredagsförmiddagen.

– Jag är ju lantbrukare och då får jag företagpaket så jag pratade lite med de om att jag tycker att det tar lite för lång tid från det att paketen kommer till Jönköping tills dess jag får dem.

Hur lång tid tar det?

– Två till tre dagar.

Hur lång tid tycker du att det borde ta?

– En dag.

Post Nord leverar varje dag runt 80 000 brev och 10 000 paket i Jönköping och enligt distributionschefen Erika Ahlqvist kommer cirka 97 procent av dessa fram i tid.

– Varje gång en mottagare blir drabbad så är det ett nederlag för oss och det ställer till besvär för mottagaren. Statistik är fint att ha, men det är upplevelsen som räknas, säger Erika Ahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.