Marika Griesel och Simon Stanford tillsammans med Johan Gustafsson. Foto: Simon Stanford

Premiär för dokumentären om kidnappade Johan

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen var det premiär för dokumentären om Johan Gustafsson – som satt kidnappad i Mali i över fem år – på Gummifabriken i Värnamo.

– Det kommer bli fullsatt, 185 personer, sa regissören Simon Stanford, inför visningen.

Men redan i nästa vecka är det möjligt för den breda allmänheten att se dokumentären. Från den 1 september kommer den att finnas tillgänglig på SVT Play och tisdagen den 3 september visas den på SVT 1 klockan 21.

Dokumentärfilmen ”Fånge hos al-Qaida” är gjord av Marika Griesel och Simon Stanford. Paret Griesel och Stanford påbörjade arbetet med dokumentären redan 2015 efter en kontakt med en av Johans systrar. Syftet då var att skildra den vånda som familjen levde under. Men efter Johans frisläppandet i juni 2017 blev det en delvis annan inriktning.

Svensk man kidnappad i Mali

Inspelad i öknen

I dokumentären, som är inspelad i Stockholm, Åminne, Malmö, Sydafrika och i Kalahariöknen, får vi också höra Johan Gustafsson berätta om sin tid i fångenskap. Han kidnappades när han var på en motorcykelresa genom Afrika den 25 november 2011 av en al-Qaida-ansluten grupp. Filmen innehåller en del, som Simon Stanford uttrycker det, försiktigt dramatiserade scener. Några av dem är inspelade i Kalahariöknen eftersom det inte ansågs säkert att åka till Mali.

– Jag tyckte om att vara tillbaka i öknen, jag kanske nästan ser för nöjd ut med det i filmen, säger Johan Gustafsson och ler när vi träffar honom inför filmpremiären på Gummifabriken.

Kan visas i fler länder

Och att filmen premiärvisades i Värnamo var ingen slump.

– Det känns naturligt att det blev här i Värnamo som det är premiär. Många människor här har engagerat sig och tänt ljus för mig när jag satt i fångenskap, säger Johan Gustafsson.

Nu förhandlar regissören Simon Stanford för att filmen ska visas i fler länder.

– Vi håller på att klippa en lite längre internationell version.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet