Prischock kom med elräkningen för december

Uppdaterad
Publicerad

I början av januari får många elkunder sin senaste elräkning. Och för många med rörligt prisavtal är det en chock att se hur hög kostnaden för el blev under december månad.

– Det blir tufft. Lever man på en pension var, min fru och jag, så går den ena åt till bara elräkningen och bilbränsle, säger Vladimir Helman.

Rekordhög elräkning

Vladimir Helman och hans hustru Anita är villaägare i Gislaveds kommun. De senaste tre månaderna har de förbrukat nästan exakt samma mängd el varje månad – knappt 2 700 kilowattimmar. Men månadsräkningen gick, mellan oktober och december månad, upp från 2 300 till 4 300 i november och nu i den senaste elräkningen för december landar det på hela 9 000 kronor.

Kan ni göra något för att få ned era kostnader?

– Vi är ju inga storförbrukare på el, så där kan vi nog inte göra så mycket, men räkningen på 9 000 kronor måste ju betalas, förklarar Vladimir Helman.

Tänka långsiktigt kring elkostnader

Kan ni hjälpa era kunder som känner att de får svårt att betala den senaste elräkningen?

– Vi vill såklart göra allt för att hjälpa våra kunder, så har man fått en räkning som man känner att det blir svårt att betala åtminstone hela så kan man ringa Eons kundtjänst och prata med dem och så gör de en individuell bedömning, om anstånd, för var och en, förklarar Lotta Aronsson, prisexpert vid Eon.

– Men det är ju viktigt att tänka på att det kommer en ny räkning om en månad, så det handlar om att tänka långsiktigt, säger Lotta Aronsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.